Kampaamoalan ammattitaitoa vuodesta 1942

Kirsti Virho (o.s. Lång) oli vain 20-vuotias, kun hän vuonna 1941 perusti Tuiran Toppilantielle ensimmäisen kampaamonsa Tuiran Kutrin. Kirsti otti viidenkymmenen markan lainan ja hankki kampaamoonsa kaksi tuolia, jotka maksoivat yhteensä viisi markkaa. Sampoon Kirsti keitti itse mäntysuovasta, laventelista ja ruusutipoista.

Kahdelle asiakaspaikalle riitti asiakkaita alusta saakka, ja Kirstin käsittelyyn pääsyä jonotettiin kampaamon ikkunalaudalla. Taitonsa nuori kampaamoyrittäjä oli hankkinut kampaajamestari Tiluksen opeissa. Kun tuore yrittäjä tuli seuraavana vuonna täysi-ikäiseksi, kampaamo virallistettiin. Elettiin sota-aikaa ja ilmahälytykset olivat arkipäivää. Välillä eteen tuli jopa tilanteita, että Kirsti joutui hälytyksen sattuessa kysymään asiakkaaltaan: ”Jatketaanko permanenttia vai mennäänkö pommisuojaan?” Usein asiakas vastasi: ”Jatketaan permanenttia.”

Parhaassa opissa

Sota päättyi, ja Kirsti Virho vakiinnutti paikkansa oululaisessa kampaajakentässä. Vuonna 1955 Kampaamo Virho muutti Isokadun Lukkataloon. Vuonna 1962 Kirsti laajensi kampaamotoimintaansa ja avasi lisäksi Tuiran Virhon Huvilakadulle ja Kampaamo Virhon Höyhtyälle. Kolmen kampaamoliikkeen omistaja seurasi tarkasti uusimpia kampaamoalan trendejä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Perheen vanhempi tytär Liisa tuli äitinsä kampaajaoppiin 13-vuotiaana, vaikka omien sanojensa mukaan on ollut mukana kampaamossa koko ikänsä. Aluksi Liisa hoiti ´hiljaisia asiakkaita´ eli kampasi peruukkeja, mutta jo 14-vuotiaana hoiti yksin ensimmäisen oman asiakkaansa:

– Leikkasin kaverini hiukset pitkistä lyhyiksi rippikoulukuvaa varten, Liisa muistelee.

Oppia Liisa haki paitsi äitinsä kampaamosta, myös Helsingistä Parturimestari Tiaisen luota sekä Wiesbadenista Saksasta, jossa hän työskenteli kesätöissä paikallisessa kampaamossa.

– Parturimestari Tiaisen opeissa opin leikkaamaan miesten hiuksia ja Saksassa tekemään kampauksia harjalla ja föönillä, kun laitoin bändien hiuksia. Siellä ymmärsin, että paras oppiäiti on oma äitini Kirsti, toteaa Liisa hymyillen.

Sukupolvelta toiselle

Heti 1970-luvun alussa Salon Virho Shop avasi ovensa Femilan talossa Kirkkokadulla. Asiakkaita tuli Helsingistä saakka, ja kampaamoa kehuttiin Skandinavian kauneimmaksi salongiksi kustavilaisine huonekaluineen ja samettiverhoineen. Työntekijöitä Kirstillä oli niinä aikoina enimmillään 24.

Vuonna 1987 kampaamo siirtyi äidiltä tyttärille eli Liisan ja Kaijan omistukseen. Toiminta jatkui edelleen Femilan talossa, kunnes vuonna 1990 Salon Virho muutti uuteen Pekurinkulmaan. Liisa Virho-Kilponen siirtyi yksin perheyrityksen johtoon vuonna 1998, ja pohjoisen hiusmuodin edelläkävijä jatkoi toimintaansa Pekurinkulmasta ja Kirkkokadulle. Vuonna 2017 huhtikuussa Salon Virho muutti nykyisiin tiloihin Oulussa Hallituskadulle ja saman vuoden lokakuussa avasimme liikkeen Fabianinkadulle Helsinkiin.

Tärkeimpinä ammatillisina saavutuksinaan Liisa Virho-Kilponen pitää parhaan yksittäisen salongin voittoa Global Salon Business -kilpailussa Lontoossa vuonna 2004 ja kansainvälistä Salon Leadership -palkintoa Global Salon Business Forum&Awards -tapahtumassa Hollywoodissa vuonna 2008.

– Haute Coiffuren Suomen jaoston puheenjohtajana toimiminen ja näytöksiin osallistuminen Pariisin Louvressa tuntuvat myös mukavilta saavutuksilta, Liisa kertoo.

Muina merkkipaaluina urallaan Liisa pitää myös tiiminsä kanssa joka viides vuosi järjestämiään hyväntekeväisyysgaaloja Oulussa sekä kollegoille järjestettyjä näytöksiä Helsingissä.

– Gaala juhlilla olemme keränneet rahaa moniin eri hyväntekeväisyys kohteisiin vuosien varrella. Gaaloissa on ollut yhdessä tekemisen meininkiä, painottaa Liisa.

Jo kolmannessa polvessa

Kirsti Virho jatkoi omassa kampaamossaan vuoteen 2008 saakka, ja hänellä oli useita uskollisia vakiasiakkaita. Kampaamoalan grand old lady ehti kouluttaa työvuosiensa aikana yli 80 kampaamoalan ammattilaista ja jätti pysyvän jäljen suomalaiseen kampaamohistoriaan.

Tällä hetkellä Salon Virho Oy on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toimiva kampaamoalan yritys, joka on ollut saman suvun omistuksessa koko historiansa ajan.

– Ja yritystä kannattaa yhä kehittää, koska jatkajia löytyy omasta perheestä. Nykyään yritystämme johtaa poikani Sami ja tyttäreni Tiina, kertoo Liisa iloisena.

Kahdessa kampaamossa Oulussa ja Helsingissä on yhteensä 18 työntekijää. Yritys kouluttaa jatkuvasti henkilökuntaansa sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi liikkeessä vierailee vuosittain alan huippukouluttajia ympäri maailmaa. Haute Coiffure Françaisen jäsenliikkeenä Salon Virho tuo asiakkailleen Pariisin uusimman hiusmuodin kaksi kertaa vuodessa.

Kiitos!

Kiitos uutiskirjeen tilauksesta!